Ondernemend meubelmaker / (scheeps)interieurbouwer
De lessen
Tijdens deze opleiding leer je alles over het fijnbewerken van hout, plaatmateriaal, kunststof en andere moderne materialen, het hanteren van (hand)gereedschappen en machines en het ontwerpen, voorbereiden en maken van constructies en producten. Je leert het productieproces kennen en het aansturen van personeel daarin. Ook leer je te zorgen voor een goede werkvoorbereiding, waaronder het uitvoeren van alle administratieve handelingen zoals het bijhouden van de inkoop en het opstellen en uitvoeren van orders. Uiteraard krijg je ook les in de algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap.
Binnen de opleiding kies je na twee jaar één van de onderstaande specialisaties:
- Innovatief meubelmaken
- Meubelontwerpen
- Houten-jachtbouw
- Geautomatiseerd meubelmaken
- Restauratie houtconstructies (alleen in Amsterdam)
- Houten-muziekinstrumentenbouw (alleen in Rotterdam)
Jouw toekomst als Ondernemend meubelmaker
Na deze opleiding kun je gaan werken als creatief meubelmaker, innovatieve meubelmaker, houten jacht- en botenbouwer, meubel(antiek)restaurateur, (scheeps)-interieurbouwer, muziekinstrumentenbouwer, CAD-tekenaar, decorbouwer, bouwrestaurateur, werkvoorbereider, ondernemer, manager of meewerkend leidinggevende.
Overstappen
Na afronding van 3de leerjaar van deze opleiding kun je ervoor kiezen om over te stappen naar de opleiding Werkvoorbereider meubelindustrie / (scheeps)interieurbouw (25927). Deze eenjarige niveau 4 BOL-opleiding wordt aangeboden in Rotterdam. Tijdens deze opleiding leer je alle aspecten van het vak werkvoorbereiden. Van het inmeten op de locatie, het maken van werktekeningen en het opstellen van productiegegevens tot het maken van voorcalculaties, offertes en nacalculaties. Een werkvoorbereider is nauwkeurig, zorgvuldig, stressbestendig, oplossingsgericht en vindt het leuk om met mensen om te gaan.
Versneld traject
Studenten met een havo-diploma, vwo-diploma, mbo-diploma op niveau 4 kunnen deze opleiding in drie in plaats van vier jaar volgen. Je wordt hierbij geplaatst in een drie-jarig traject. Leerjaar één en twee worden gecombineerd met meer aandacht voor beroepsspecifieke vakken zoals productontwikkeling en praktijk.