Duurzaam stemhokje van de toekomst
Marrit van de Vijver en Gitte Wouters (studenten Interieuradviseur) hebben de stemhokjes ontworpen voor de verkiezingen in maart. Door de gemeente Rotterdam werd input gevraagd rondom het 100-jarig bestaan van de Rotterdamse gemeenteraad. Aan derdejaars studenten Interieuradviseur werd gevraagd om mee te denken over het ontwerp van een stemhokje en de stembus van de toekomst. Super bijzonder project, want het stemhokje is ook echt gebruikt op de dag van de verkiezingen. Vandaag werden Marrit en Gitte bedankt door Hestia Reukema-Gevers, directeur Verkiezing van Gemeente Rotterdam.
Winnend stemhokje
Het ontwerp van Marrit is als winnend ontwerp gekozen van de 120 ontwerpen. Gitte heeft de tweede plaats behaald. Tijdens een officieel moment in het Gemeentehuis in Rotterdam lichtte Marrit het idee van haar ontwerp toe aan Hestia Reukema-Gevers. Ze vertelde hoe ze op het idee is gekomen van het ontwerp en wat voor materiaal ze daarvoor in gedachten heeft. Het stemhokje dat is gebruikt tijdens de verkiezingen is namelijk een prototype en daarvoor is niet het materiaal gebruikt wat in het ontwerp van Marrit stond.
Duurzaam stemhokje gemaakt van gerecycled materiaal
Duurzaamheid is een erg belangrijk thema. Daarom is het stemhokje bedacht met gerecycled materiaal. De stembiljetten die na de verkiezing worden weggegooid, heeft Marrit gebruikt als inspiratie. Ze heeft onderzoek gedaan naar materialen die gemaakt worden van oud papier. Van oud papier worden bijvoorbeeld hardpapierplaten gemaakt. Dit materiaal heeft ze gebruikt in het ontwerp. Om het stemhokje een speels effect te geven, is met metaal een geraamte gemaakt waar de hardpapierplaten geplaatst kunnen worden. De combinatie van materialen geeft zowel een rustige uitstraling als een industriële look. Dit past goed bij de stad Rotterdam. Om zo min mogelijk opslagruimte nodig te hebben, kan het stemhokje worden ingeklapt. Hierdoor kan het stemhokje meerdere malen worden gebruikt.