4000 mensen tekort in de timmerindustrie
Op 1 november 2021 vond de Brancheavond Timmer in Rotterdam plaats. Er is een groot tekort aan opgeleide mensen in de timmerindustrie. Hoe krijgen we meer instroom in de opleidingen houttechniek op onze school en in de timmerbranche? Was de vraag die die avond centraal stond. Het HMC is samen met SSWT en NBvT een duurzame samenwerking aangegaan om het probleem op te lossen.
Foto door Kees de Vries: SSWT-coördinator Dick Teerling, NBvT-directeur Taco Schoonderwoerd en HMC-bestuurslid Joke Bos tekenen de overeenkomst ‘Duurzame Samenwerking Industrieel Bouwen met Hout’ om de afstand tussen leerlingen en bedrijven uit de timmerindustrie weg te nemen.
4.000 opgeleide mensen in te timmerindustrie graag
Het aantal bedrijven in de timmerindustrie is sinds 1 januari 2016 drastisch toegenomen. In de periode vanaf 2016 is het aantal werknemers in de sector gestegen van 8.334 (1-1-2016) tot 11.669 op (1-1-2021). Het probleem is dat de gemiddelde leeftijd hoog is. Bij onderverdeling naar leeftijd van de bijna 12.000 werknemers zit slechts 15 procent in de leeftijdscategorie tot 25 jaar en slechts 21 procent van 25 tot 35. Een groot deel van de opgeleide mensen in de timmerindustrie gaat binnenkort met een welverdiend pensioen.
Daarbij komt er door de ontwikkelingen in de woningbouw 6 procent meer werk bij voor de timmerindustrie. Deze groei staart in 2021 en duurt waarschijnlijk tot 2026. De conclusie is dat er in de periode 2021-2026 4.000 extra opgeleide mensen in de timmerindustrie nodig zijn.
Techniek op het HMC
Deze mensen worden onder andere bij ons opgeleid. De techniekopleidingen worden voornamelijk op onze vestiging in Rotterdam gegeven. Hier wordt bijvoorbeeld de opleiding Montagemedewerker houttechniek en de opleiding Technisch leidinggevende gegeven. De afdeling houttechniek op het HMC telt nu 60 studenten. Om aan de vraag van de branche te voldoen, moet dit aantal groeien.
Bron: Timmerfabrikant
Benieuwd hoe zo’n opleiding in de techniek er bij ons uitziet?