Studiekosten

De kosten van een opleiding bestaan uit het lesgeld, aanschaf van persoonlijk handgereedschap, materialen, studieboeken en licenties voor digitale studiemethodes. De totale kosten verschillen per opleiding. Bekijk hier onder een indicatie van de kosten voor een opleiding:

Wil je de kostenoverzicht graag uitgeprint met een brochure ontvangen? Vraag dan het informatiepakket aan.

Lesgeld 
Vanaf je 18e ben je verplicht om lesgeld te betalen. De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgelegd. Op de website van Dienst Uitvoering en Onderwijs kun je zien hoeveel het lesgeld is. Reiskosten komen voor eigen rekening.

Handgereedschap en tekensets
In onze praktijklokalen is veel (elektrisch) gereedschap beschikbaar, in onze machinales staat een “state of the art” machinepark en in het HMC-Lab zijn de nieuwste technologieën beschikbaar. Om efficiënt te kunnen werken en om de beschikbare praktijkruimten zo effectief mogelijk in te kunnen richten is het nodig dat onze studenten individueel de beschikking hebben over bepaalde onderwijsbenodigdheden zoals persoonlijk handgereedschap en tekensets. Met instemming van  de studentenraad van het HMC is besloten dat dit door de studenten zelf aangeschaft wordt. Dit persoonlijk handgereedschap is namelijk ook nodig voor de stages en in de latere beroepspraktijk. De voorgeschreven gereedschappen  voldoen aan hoge kwaliteitseisen en gaan een leven lang mee. Het HMC koopt persoonlijke handgereedschappen en tekensets centraal in. Hierdoor kan  de prijs laag worden gehouden houden. Je bent niet verplicht om de gereedschappen via het HMC aan te schaffen.

Lesmateriaal
Niet voor alle vakken zijn boeken beschikbaar op de markt, daarom wordt door het HMC zelfontwikkelde lesstof in de vorm van readers tegen kostprijs beschikbaar gesteld. De benodigde materialen voor het oefenen in de praktijklessen worden door school verstrekt. Voor het maken van individuele werkstukken kies je zelf de materialen (kwaliteitseisen in overleg met docent) die je in de (school)winkel kan aanschaffen. Mocht je de materialen niet zelf kunnen aanschaffen dan bieden we de mogelijkheid om een (eenvoudig) werkstuk in opdracht van school te maken. Het werkstuk blijft dan wel eigendom van school.

Laptop
Bij onze opleidingen werk je met diverse online licenties van (teken/ontwerp) softwarepakketten. Het is belangrijk om over een goede laptop en internetverbinding te beschikken, om naast op school, ook thuis mee te kunnen werken. Bij het HMC kun je gebruik maken van een goede leaseregeling via The Rentcompany. Je vindt hier meer informatie. Hiermee weet je zeker dat je een laptop hebt die de juiste programma’s aan kunnen en ben je verzekerd bij schade en diefstal. Wanneer je bij ons op school komt, ontvang je meer informatie over het aanschaffen van een laptop.

Studiefinanciering
Voor 18-jarigen is er de Wet Studiefinanciering. Mbo’ers komen ook in aanmerking voor het studentenreisproduct (OV jaarkaart). Op de website van Dienst Uitvoering en Onderwijs kun je hierover meer informatie vinden.

Extra voorzieningen
Het HMC biedt de studenten een aantal extra voorzieningen. Het gaat hierbij om onderwijsactiviteiten die de opleiding meer inhoud geven, maar die niet binnen onze wettelijke taken vallen. Voorbeelden hiervan zijn introductiedagen en excursies. Hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Schoolfonds 
Ben je financieel niet in staat om de kosten van de schoolbenodigdheden te dragen dan hoeft dit geen belemmering te zijn om je in te schrijven. Er is een schoolfonds dat je dan kan ondersteunen. Lees hier meer informatie over het schoolfonds. Klik hier voor het aanvraagformulier.