Werkvoorbereider, de perfecte opleiding als je houdt van tekenen op de computer.

08 juni 2021

Gianni Webb zit in het eerste jaar van de opleiding Werkvoorbereider. Vanaf jongs af wilde hij architect worden. Hij heeft eerst de opleiding tot meubelmaker gevolgd. In de tweede klas kreeg hij de mogelijkheid om over te stappen naar de opleiding Werkvoorbereider. In onderstaand interview vertelt hij meer over de opleiding, zijn stage en hoe hij zijn toekomst ziet.

Wat leer je tijdens je stage en wat leer je op school?

“Ik loop stage bij een keuken/design bedrijf en maak veel tekeningen van huizen in 3D Dit sluit perfect aan bij wat ik later wil gaan doen. Ik teken vanuit een plattegrond die we via de klant binnenkrijgen. Zodra ik het heb uitgetekend, neemt het designteam dit bestand over en richten zij het in met meubels, planten, kasten, de keuken etc.. Op deze manier geef je de klant een beeld hoe het eruit gaat zien. De klant kiest vervolgens het ontwerp waar zij tevreden over zijn. Dit ontwerp gaan we specificeren en worden de kasten en keuken ingemeten. Na het inmeten, maken we werktekeningen, indelingstekeningen en labeltekeningen. Hier mag ik ook af en toe aan meewerken, supertof!”

“Op school krijgen we les in Nederlands, Engels, rekenen en werkvoorbereiding. Ik heb HAVO gedaan en zit op het juiste niveau. Bij het vak werkvoorbereiding zijn we, in de periode dat je geen stage loopt, bezig met grote projecten en leren we uittekenen, berekenen, een materiaalstaat maken en offreren. Als we wel stage lopen, werken we aan de opdrachten die we krijgen voor onze stage.”

Hoe was het om een stageplek te vinden?

“Doordat ik de opleiding Meubelmaker had gevolgd, wist ik hoe ik op een bedrijf af moest stappen en lukte het me gemakkelijk om een stageplek te regelen. Het is sowieso heel makkelijk om een stageplek te vinden, omdat er veel werk is in deze sector.”

Hoe ziet jouw stagedag eruit?

“Om 7 uur begin ik en start ik met het programma Evernote. Hierin staat mijn planning en mijn collega’s kunnen hier andere werkzaamheden voor mij inzetten. Vervolgens begin ik met het uitwerken. Denk hierbij aan plattegronden die ik in 3D mag zetten of een label-indelingstekening die ik mag maken.”

        

Bovenstaand is een voorbeeld van het werk van Gianni.

Hoe ziet een schooldag eruit?

“Tot nu toe waren de praktijk- en theorielessen verdeeld over verschillende dagen. Wij kregen twee keer in de week een dag met 5 uur praktijk en de andere dagen waren ingepland voor de theorie. Je krijgt les in tekenen, prijzen berekenen en offertes maken. Voor mij is dit de perfecte vooropleiding voor HBO Bouwkunde.”

Wat vind je zo leuk aan dit beroep en waarom zou je iemand adviseren om hier ook voor te leren?

“Als je het leuk vindt om bezig te zijn met computertekenen en je houdt van rekenen, dan is dit de perfecte opleiding. Ik vind het wel een pittige opleiding en er wordt zeker verwacht dat je ook thuis aan de slag gaat. Als werkvoorbereider maak je het volledige proces mee. Je ziet een project van begin tot eind helemaal opgebouwd worden en jij bent degene die hier voor gezorgd heeft. Dat vind ik supermooi!”

Hoe zie je jouw toekomst?

“Ik wil architect worden en ga na deze opleiding verder studeren aan het HBO. Als ik niet had willen doorstuderen, was ik zeker weten werkvoorbereider geworden.”

Ben jij ook benieuwd naar deze opleiding? Klik dan hier voor meer informatie.