Vierde editie Circular Challenge van start
De vierde editie van de Circular Challenge is van start! Ruim 100 leerlingen van het Sint Michael College, Het Saenredam en het Hout- en Meubileringscollege doen mee. Zij gaan de uitdaging aan om nieuwe toepassingen te bedenken voor afvalstromen van Zaanse bedrijven. Donderdag 8 september was de kick-off. De leerlingen maakten kennis met de deelnemende bedrijven en kregen tips & tricks van oud-deelnemers. Wethouder René Tuijn was er om de leerlingen een bemoedigende toespraak te geven.
De Circular Challenge is een initiatief van Green Business Club Zaanstad (GBC Zaanstad), een netwerkorganisatie van 18 bedrijven en gemeente Zaanstad. Gezamenlijk zetten zij zich in om de duurzaamheidstransitie in Zaanstad te versnellen. De samenwerking met (Zaanse) onderwijsinstellingen is van groot belang voor de bedrijven binnen GBC Zaanstad.
De nieuwe generatie aan zet voor een circulaire economie
“Dit zijn de ondernemers, kunstenaars, en werknemers van de toekomst”, aldus Wout van Laar – bestuurslid van GBC Zaanstad. “Zij moeten de circulaire economie gaan waarmaken. Een economie waarin grondstoffen steeds worden hergebruikt. Oftewel een economie zonder afval! Daarom is het van belang dat zij nu al leren te denken in circulaire ontwerpen en toepassingen. Daar maken wij ons graag hard voor.”
Oud deelnemers delen succesverhalen
De Circular Challenge bestaat sinds 2019 en kent daarmee al een hoop oud-deelnemers. Tussen die deelnemers zitten ook een aantal mooie succesverhalen. Zoals die van Jelmer en Ruben, oud-studenten van het Hout- en Meubileringscollege. Zij maakten gebruik van het materiaal van Forbo Flooring Systems – marmoleum dat uit de collectie gaat of is afgekeurd voor professionele doeleinden. “Wij maken plaatmateriaal door verschillende lagen linoleum op elkaar te persen”, aldus Jelmer. “Zo krijgt het de uitstraling van een soort Engelse drop. We presenteerden ons product na de challenge op de conferentie ‘Waste Build 2020’. Het heel enthousiast ontvangen. Daarom zijn we ons plaatmateriaal op grotere schaal gaan produceren en verkopen”.
Ook Menke Kleton, deelnemer van de challenge in 2020 en tevens oud-student van het Hout- en Meubileringscollege, deelt haar verhaal. “Ik wilde een keer iets heel anders dan een stoel of tafel maken. Dus bedacht ik een lamp van een stuk linoleum en een zeilring”, aldus Menke. “Het was lastig om een prijs te bepalen. Uiteindelijk is dat gelukt na wat rondvragen in mijn omgeving. Nu is mijn lamp te koop en hangt hij bovendien in de showroom van GZofficeXperience”.
Voorbeelden van de gemeente Zaanstad
Wethouder René Tuijn licht toe dat bedrijven heel veel afval hebben, maar inwoners ook. Kan dat ietsje minder? In 2017 hadden we nog 273 kg per inwoner aan restafval. Met meer inzet op afval scheiden, zaten we vorig jaar op 211 kg restafval per persoon. Dat scheelt dus ruim 60 kg per persoon! Maar het moet echt nog veel minder. De gemeente probeert zelf ook het goede voorbeeld te geven. Zo zijn er dit jaar geen nieuwe, maar 100 refurbished bureaustoelen gekocht bij Looops in Zaandam. Leuk ook dat Jelmer en Ruben een ruimte hebben bij Looops. Tuijn wenste iedereen succes en is benieuwd naar de tentoonstelling straks in januari.
Vanaf 14 januari 2023 kunt u de tentoonstelling van de winnaars bezoeken bij Art Zaanstad.