Vakmannen aan het woord uit de Woningstoffeerbranche

19 mei 2021

Het beroep Woningstoffeerder is een beroep waar geen dag hetzelfde is. Je werkt veel met je handen, ontvangt een goed salaris en er is heel veel werk. Als Woningstoffeerder richt je kantoren en woonhuizen in met vloerbedekking en raambekleding. Je werkt op locatie bij particulieren of bij grote projecten voor opdrachtgevers. Stan en Koen zijn werkzaam in dit vak. Stan (20 jaar) zit in het tweede jaar van de BBL-opleiding Interieurvakman bij het Hout- en Meubileringscollege (HMC) en werkt bij Koen. Koen (24 jaar) heeft sinds twee jaar zijn eigen woningstofferingsbedrijf. In dit interview vertellen zij meer over de opleiding en het traject werken en leren.

Stan, wat is de reden dat je hebt gekozen voor het vak Interieurvakman en voor een BBL opleiding?

“Ik wilde weten of ik het vak wel echt leuk vond. Daarom heb ik eerst een jaar bij Koen gewerkt. Op een gegeven moment wist ik dat ik hier verder mee wilde en heb ik mij ingeschreven voor de BBL opleiding Interieurvakman bij het HMC. Dit bevalt me erg goed. Ik werk 4 dagen in de week en ga 1 dag in de week naar school. Op het werk leer ik de praktijk en op school leer ik de theorie. De theorie breng ik vervolgens gelijk weer in de praktijk. Zo leerde ik laatst dat het heel belangrijk is om rekening te houden met het vocht in en om de woning. Voordat ik nu een vloer leg, kruip ik eerst in de kruipruimte om dit te checken. Superfijn dat ik dit nu weet, want ik wil wel dat de opdrachtgever lang plezier heeft van de vloer die ik leg.”

“Het contact met mensen vind ik ook heel leuk. Je komt op veel verschillende locaties in Nederland. Van kleine huizen tot grote huizen en verschillende panden. Je werkt met verschillende materialen en technieken en daardoor is het werk erg divers en blijf je altijd leren.”

Wat leer je tijdens je opleiding en wat leer je bij het bedrijf?

“Bij mijn bedrijf leer ik de praktijk. Denk hierbij aan snijden, uitzetten en egaliseren. Op school leer ik de theorie, dus welke lijm gebruik ik en welke primer. Ook leer ik over de verschillende producten en materialen. Vervolgens pas ik het toe bij het bedrijf door er mee te werken.”

Hoe was het om op zoek te gaan naar een opleidingsbedrijf?

“Dat ging vrij makkelijk. Ik werkte al bij Koen en dat klikte. De keuze was dus snel gemaakt. Ook vonden mijn studiegenootjes snel een baan. Sommige zijn in dienst bij familie of bij kennissen. Er is veel vraag naar vakmensen, dus ook als je niemand kent in dit vak is het makkelijk om een werk- en leerbedrijf te vinden.”

Koen, hoe is het om studenten in dienst te hebben die een BBL traject volgen?

“Ik vind het erg leuk om studenten in dienst te hebben. De meeste jongens zijn heel enthousiast en ze brengen nieuwe kennis mee. Wat ze op school leren, is soms net anders dan hoe ik het doe. Op deze manier kunnen we van elkaar leren. Zij laten mij zien hoe ze het hebben geleerd en vertellen waarom het zo moet en ik laat vervolgens zien hoe ik het doe en leg uit waarom ik het zo doe. Het valt me op dat de jongens erg gedreven en gemotiveerd zijn.”

Hoe is het om vakmensen te werven?

“Dat is soms wat lastiger en komt omdat het vak niet heel erg bekend is en vaak ook niet heel aantrekkelijk klinkt. Daarom werkt een advertentie voor deze branche minder goed. Er zijn wel andere organisaties die het vak promoten zoals het HMC en Woontotaal. Hier werk ik veel mee samen en het is aan ons om vakmensen te prikkelen en te enthousiasmeren voor dit veelzijdige vak. Ik zie dat veel jongeren ‘via via’ bekend raken met het vak. Ze ervaren hoe divers het is en hoeveel mogelijkheden er zijn. Daar zijn we blij mee, want er is veel werk en we hebben veel vakmensen nodig.”

Wat voor advies geef je andere bedrijven die BBL studenten in dienst willen nemen?

“Schrijf je in als erkend leerbedrijf en geef via verschillende websites aan dat je mensen zoekt. Ook adviseer ik om langs te gaan bij lokale sportclubs, zoals bijvoorbeeld een voetbalclub. Prikkel de jongeren en laat ze een dag meelopen. Zo vormen ze zelf een beeld en ervaren ze wat het vak inhoudt.”

Stan, wat wil jij nog meegeven aan studenten die graag willen werken/leren?

“Als je graag wilt werken en ook nog naar school wilt, adviseer ik zeker om te kiezen voor een BBL traject. Je zit tussen leeftijdsgenoten, leert iedere dag iets nieuws en je verdient een goed salaris. Na een paar jaar behaal je ook nog eens een diploma waar je super trots op mag zijn! En daarna kan je alle kanten op. Je kan voor een werkgever werken of een eigen bedrijf beginnen.

Mocht je nog niet goed weten wat je wilt, loop dan een keer mee bij een bedrijf. Zo heb ik het ook gedaan en zag ik hoe tof dit vak is.”

Wil jij je ook opleiden voor Woningstoffeerder en/of meer informatie? Ga dan naar www.hmcollege.nl/interieurvakman