Studenten van het Hout- en Meubileringscollege bouwen een Tiny House

24 mei 2021

Dennis Snoek (20 jaar en student Werkvoorbereider in de Houttechniek) is samen met 7 klasgenoten bezig om een Tiny House te bouwen als afstudeerproject. Hoe ziet het proces van het bouwen van een Tiny House er nu uit? En waar moet je rekening mee houden als je gaat wonen in een Tiny House? Dennis vertelt hier meer over in onderstaand interview.

Hoe ziet het proces van het bouwen van Tiny House eruit?

“Wij bouwen alles prefab” vertelt Dennis. “We bedenken alles, tekenen het vervolgens uit en daarna bereiden we het voor in de werkplaats. De vloer en de wandpanelen worden geïsoleerd en beplaat en hier doen we folie tussen. Als dit geproduceerd is, gaan we naar locatie en daar bouwen we het Tiny House op. Dit is een kwestie van de juiste onderdelen op de juiste plaats bevestigen. Tijdens het proces zorgen we ervoor dat alles voldoet aan de normen en eisen die zijn vastgelegd om een mooi en stevig huisje te bouwen. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met de houtzwaarte. Het is een Tiny House op wielen, dus dit moet zo licht mogelijk zijn.”

Wat voor duurzame materialen gebruik je?

“Voor dit project werken we met Inlands hout. Dit hout komt uit een Nederlands bos en komt van Staatsbosbeheer. Dit hout komt op de gevel van het tiny house. Ook werken we met duurzaam isolatiemateriaal, Isovlas. Dit is een restproduct uit de linnenindustrie en is erg geschikt om huizen mee te isoleren. Voor het plaatmateriaal hebben we Ecoplex gebruikt, dit is een duurzame soort multiplex met minder chemische stoffen.

Waar moet je rekening mee houden als je gaat wonen in een Tiny House?

“Vaak is wonen in een Tiny House een bewuste keuze. Het is een kleine ruimte en daar moet je naar leven. Daarom is het belangrijk dat je niet teveel spullen hebt en hier een bewuste keuze in maakt. Voor een wasdroger is bijvoorbeeld weinig plek. Ook leef je duurzamer en energie wek je op via zonnepanelen. Bij off-grid tiny houses heb je geen aansluitingen van de gemeente. Dit betekent dat je letterlijk moet dealen met je eigen shit ???? Waar laat je de inhoud van een composttoilet? En wat doe je met je afvalwater? Door middel van zonnepanelen wek je energie op en door regenwater op te vangen en te filteren heb je stromend water binnen. Ook moet je bewust omgaan met energie en water. Wanneer het een tijdje donker is en bewolkt kan het zijn dat je geen energie hebt en bij hele droge zomers kan de watervoorraad opraken. Daarnaast denk ik dat je een buitenpersoon moet zijn en dat je ondernemend moet zijn. Je hebt nooit een vaste plek waar je staat. Het zijn vaak tijdelijke plekken en daardoor ga je van plek naar plek.”

Wat voor tip heb je voor mensen die duurzamer willen wonen?

“Mijn tip is om eerst te checken of je huis goed geïsoleerd is. Als het niet goed geïsoleerd is, ga je meer stoken en dit zorgt voor meer co2 uitstoot. Bij een goed geïsoleerd huis gaat je uitstoot omlaag. De isolatie zit tussen de ruimte tussen je buiten- en binnenmuur. Vroeger werd er op een andere manier gebouw dan nu. Ze plaatste een buitenmuur en een binnenmuur en waren nog niet bezig met isolatie. Een expert kan hier samen met jou naar kijken en hierin een advies geven.”

Ben jij ook benieuwd wat een werkvoorbereider doet en wat de opleiding inhoudt? Ga dan naar deze website voor meer informatie.