Repair rumble – Tweedaagse duurzaamheidschallenge voor studenten
Save the furniture!
Onlangs vond op het HMC Amsterdam een 2-daagse workshop voor eerstejaars meubelstudenten plaats om meubels uit de kringloopwinkel RataPlan te repareren (repair), te moderniseren (refurbish) of te transformeren tot een nieuw meubelstuk (repurpose). Het gebruik van nieuw materialen was niet toegestaan. Wel mochten tweedehands restmaterialen gebruikt worden uit de Circustek op het schoolplein.
De beschadigde of gedateerde meubels werden in groepjes hersteld of getransformeerd tot een nieuw object voor een veiling na afloop. Uiteraard was bewustzijnsvergroting over duurzaamheid in de meubelindustrie een belangrijk doel. Maar ook het aanleren van nieuwe vakvaardigheden en het vergroten van het probleemoplossend vermogen en creativiteit denken stonden centraal. De aftrap begon met een presentatie door Bastiaan Tolhuis, social designer. Hij ontwerpt vanuit restmateriaal dat beschikbaar is en laat de productie van zijn objecten zoveel mogelijk in sociale werkplaatsen en gevangenissen uitvoeren. Na deze inspiratie kozen de groepjes voor een van de R-strategieën en voor een meubel om mee aan de slag te gaan. Toen de plannen per groepje eenmaal vorm en richting kregen nam de energie om aan de slag te gaan en het enthousiasme toe. “Fijn om een keer niet van een tekening te werken” en “Mooi dat je iets er weer fris uit kan laten zien”. waren geluiden van studenten. “Ze straalden helemaal”, gaf een studentbegeleider aan.
Naast bewustwording over waardebehoud van materialen lag de nadruk van de Repair rumble op het aanleren van diverse reparatie- en moderniseertechnieken. Per richting, repair, refurbish en repurpose, is er een winnaar gekozen. Naast de eer kreeg elk groepslid een cheque ter waarde van €50 gewonnen om te besteden aan materiaal in de HMC Circustek! Een plek waar circulaire (rest)materialen gedoneerd door de branche verkocht worden. Van harte gefeliciteerd: Nahom, Merhawi, Hanibal, Britt, Suus, Louis, Tirza en Mauro.
De Repair rumble werd geïnitieerd door docenten uit het duurzaamheidsteam. Sinds 2020 wordt er planmatig gewerkt aan het integreren van duurzaamheid in het curriculum van alle HMC-opleidingen. Dit vanuit de visie dat studenten opgeleid worden om een bijdrage te kunnen leveren aan de duurzame transitie in hun vakgebied. Waardebehoud van producten staat daarbij centraal. Zowel tijdens de ontwerp- en maak- en verkoopfase als in de fase waarin een klant afscheid neemt van het product. “Hoe blijft een product/ontwerp zo lang mogelijk hoog in de Value hill en zo lang mogelijk uit de verbrandingsoven?” is de vraag die centraal staat.