Online uitwisseling Newcastle
Femke van Zanten en Maaike Vrijenhoek, beide student Interieuradviseur op onze locatie in Rotterdam, hebben deelgenomen aan de online uitwisseling met Newcastle. Een bijzondere en leerzame ervaring. Ze mochten werkten aan een tof project. In onderstaand interview vertellen ze hier meer over.
Wat is de reden dat je hebt deelgenomen?
“Deze kans wilde ik grijpen. Ik houd van aanpakken en ontdekken en ook wilde ik eens iets anders doen in deze coronatijd”, vertelt Maaike. Femke wil na het HMC in het buitenland studeren. “Toen New Castle op mijn pad kwam, vond ik dit een perfecte kans om ervaring op te doen. Ook wilde ik zien hoe ze in een ander land en op een HBO-opleiding werken.”
Hoe vond je het?
“Erg leerzaam,” vertelt Femke “We kregen andere opdrachten dan dat we gewend zijn en werden uitgedaagd om ‘out of the box’ te denken. Ook was het erg leuk om met Nederlandse en Engelse mensen te werken die je nog niet kent. Je komt niet alleen veel te weten over hoe iemand ontwerpt of een project aanpakt, maar ook hoe ze daar werken op school en hoe het leven is. Het eindresultaat was erg leuk. Je kunt zoveel bereiken in een week tijd.” Maaike vond het ook erg leerzaam. “Je leert nieuwe mensen kennen en de werkwijze vond ik erg leerzaam. Ook merkte ik dat de omgang naar de docenten en de omgang in de klas heel anders was. Het leek veel hechter en dat was heel leuk om te zien.”
Wat heb je gedaan gedurende de week?
Femke is op maandag begonnen met een klein project over zwerfafval. “We moesten een manier bedenken om zwerfafval te verminderen. Hiervoor gingen we de straat op om te kijken hoeveel zwerfafval er eigenlijk ligt. Ik was die dag in Amsterdam en als je er bewust op let, valt het pas op hoeveel afval er ligt en daar schrok ik wel van. Ons groepje heeft een interactieve vuilnisbak ontworpen waar je op spelenderwijze je afval weg kunt gooien. Deze afvalbak lieten wij ontwerpen door een lokale kunstenaar. De dag erna begonnen we met het echte project; een ontwerp maken waar daklozen kunnen verblijven in de avond. We begonnen met een brainstorm, deden inspiratie op en zorgden ervoor dat we nog niet teveel met het concept bezig waren. Die dag hadden we ook een lezing over ‘Sensitive sensory proccessing’. We leerden waar iemand last van kan hebben in een ruimte met verschillende lichten en kleuren. Dit konden we weer mooi meenemen in ons ontwerp. Op woensdag werkten we het concept uit. Het werd een ‘beehive’ (bijenkorf) waar daklozen konden verblijven en werden opgeleid om weer te integreren in de werkende wereld. Die middag kregen we ook een lezing gegeven door een werknemer van het Leger des Heils. We hoorden meer over het leven van een dakloze, hoe iemand dakloos wordt en hoe hij een dakloze weer op de been helpt door bijvoorbeeld het vinden van een huis. Dit was heftig en mooi om te horen. Op donderdag werkten we ons concept uit om tot een communicty of hexagons en op vrijdag presenteerden we het aan een jury. Daarna hadden we een online borrel en was de week alweer voorbij.” Ook Maaike is met haar groep aan de slag gegaan met een ontwerp voor een daklozen opvang. “Via Miro (een digitaal systeem waar we met de groep in werkten) begonnen we met een brainstorm. Vervolgens gingen we aan de slag met het ontwerp, maakten we het concept en de laatste dag werkten we aan de presentatie. Doordat we alles samen deden, werd er onderling een hechte band opgebouwd. Dit was heel bijzonder, want we hadden elkaar nog nooit in het echt gezien. Met mijn groepje heb ik een community bedacht. Iedereen heeft daar zijn eigen plek met in het midden een algemene ruimte, de ‘meeting spot’. We dachten hierbij aan duurzaamheid. De huisjes ontwierpen we met duurzame materialen inclusief zonnepanelen. Ook konden de bewoners hun eigen groente en fruit verbouwen.”
Wat heb je geleerd?
“Ik heb geleerd om op een andere manier naar dingen te kijken,” vertelt Maaike. “Ik werkte met studenten die de HBO studie ‘Spatial Design’ deden en merkte dat zij breder naar een interieur of exterieur keken, dan hoe ik dat doe. Alles in je omgeving speelt een rol in je ontwerp en ook hoe je zelf naar de wereld kijkt. Het was erg leerzaam om te zien hoe zij dat deden en dit maakte de uitwisseling voor mij extra bijzonder.” Femke sluit zich hier bij aan. “Mijn teamgenoten uit New Castle werkten heel anders dan ik. Ik merkte ook dat de manier van onderwijs in New Castle anders is en dat er veel interactie is tijdens de online les. Ook heb ik geleerd om met nieuwe programma’s te werken, zoals Miro. De uitwisseling heeft mij persoonlijk uitgedaagd om mijn projecten anders aan te pakken en meer aandacht te geven aan bijvoorbeeld het concept. Ook de andere manier van presenteren was leerzaam, omdat iedereen om zijn manier de presentatie deed en dat maakte het heel eigen. Dat het leven met een dak boven het hoofd niet voor iedereen vanzelfsprekend is, zal ik ook niet vergeten. Dit heeft er voor gezorgd dat ik dingen meer waardeer. Dat iemand dakloos is, heeft die persoon niet altijd zelf in de hand en een klein gebaar kan hun dag een stukje beter maken.”
Zou je andere studenten aanraden om mee te doen aan een uitwisseling?
Femke: “100% zeker ja! Je leert zoveel. Niet alleen op ontwerp vlak maar ook over jezelf. Het is een echte uitdaging waarbij je flink uit je comfort zone wordt getrokken. Daarnaast is het ook heel gezellig!” Ook Maaike raadt het je zeker aan. “Je kan zoveel dingen van elkaar leren! En het is ook leuk dat je hen dingen kan leren. Doen dus! Ik ben heel blij dat ik het heb gedaan!”