Nationale Opening mbo-jaar 2023-2024: ‘Dromen nastreven én waarmaken’
Met een officieel sleutelmoment is op maandag 11 september het mbo-jaar 2023-2024 feestelijk geopend door Karien van Gennip, demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De aftrap vond plaats in het Amsterdamse theater Meervaart, waar zo’n 360 mensen aanschoven bij de mbo-talkshow-over de cruciale rol van het mbo in de regio. De presentatie was in handen van Renze Klamer die de gesprekken leidde tussen bestuurders, werkgevers en scholen. De Nationale Opening was een initiatief van de MBO Raad, in samenwerking met ROC van Amsterdam-Flevoland, Yuverta, ROC TOP, Mediacollege, de gemeente Amsterdam en het HMC.
Zelfgemaakte meubels op het podium
Op het podium stonden zelfgemaakte meubels van studenten van het HMC en HMC NEXT. Derek Burrei maakte een modulaire bank, die je op verschillende manieren kunt gebruiken. Harmen Reiniers maakte een eigen stoel en stoffeerde deze zelf. Hij heeft vier jaar op het HMC gezeten en elke arm op de stoel staat voor een leerjaar. De gasten tijdens de opening namen plaats op deze meubels.
Leven lang ontwikkelen
Paul Oomens (Voorzitter College van het Bestuur HMC), Jan Meerman (INretail en lid Raad van Toezicht HMC) en HMC student Caitlyn Elise van der Stoop hadden ook een rol tijdens de opening. Paul vertelt: ‘Afgelopen jaar hebben we een nieuwe stap gezet. We zijn van ‘cursussen en trainingen’ naar ‘HMC Next’ gegaan. HMC Next is meer dan alleen een optelsom van cursussen. HMC Next is een palet van mogelijkheden om je vakmanschap verder te verdiepen en zelf een waardevol lid te zijn van de gemeenschap om de school heen.’ Caitlyn vertelt: ‘Als ik afgestudeerd ben, wil ik graag gaan ondernemen. Het is dan fijn als je gebruik kunt blijven maken van licenties van grafische programma’s of andere functionaliteiten van de HMC!’
Jan Meerman vertelt: ‘Vanuit het bedrijfsleven willen we graag samenwerken met de scholen. We willen de praktijk meer in de scholen brengen en ruimte om binnen het onderwijs te experimenteren. Hiervoor hebben we vertrouwen nodig vanuit de regering.’ Paul Oomens vult aan: ‘Wij kunnen nog veel meer als publiek bekostigd mbo. Een goede politieagent die de techniek in wil moet, als hij bij ons komt, ook burgerschapsonderwijs volgen. Een zeer vakkundige secretaresse die veel notuleert moet, als zij bij ons komt, ook per se Nederlands leren en sollicitatiebrieven leren schrijven. Dit kan anders. Vertrouw ons en wij zullen met moed en lef dit anders kunnen organiseren.’
De minister geeft aan dat ze graag 10 concrete voorbeelden hiervan wil zien en gaat er dan naar kijken.
In het mbo dromen waarmaken
Van Gennip opende op het eind het mbo-jaar symbolisch met de ‘droomsleutel’. Ze sprak ten slotte haar droom uit voor het mbo. ”Het is supermooi om mensen te zien die ervoor kiezen om hun droom na te streven en daardoor helemaal op hun plek zitten. Ik hoop van harte dat iedereen in het mbo zijn of haar dromen mag waarmaken, maar nog mooier is het als we anderen de kans geven om hun dromen waar te maken, zodat Nederland een samenleving van dromen en kansen wordt, met dank aan het mbo.”
Meer weten?
Lees hier het nieuwsartikel van de MBO Raad.