In gesprek met de keukenbranche over de nieuwe opleiding Keukenmonteur

12 mei 2021

In augustus 2021 start het Hout- en Meubileringscollege (HMC) met de opleiding keukenmonteur. Voor de inrichting van de opleiding is de samenwerking met bedrijven uit de branche gezocht.  Inmiddels hebben 12 studenten zich ingeschreven. Hoe gaat de samenwerking tot nu toe en hoe ziet de samenwerking eruit? Hoe richten ze zich samen op de toekomst van deze opleiding? Op deze vragen geven Sijn van Santvoort (onderwijskundige, HMC) en Karin Stuurman-Siegenaar (Manager P&O, keukenbedrijf Dekker Zevenhuizen) antwoord.

Hoe is de samenwerking tussen het HMC en de bedrijven ontstaan en opgezet?

Santvoort vertelt: “We merkten dat er veel animo en behoefte was vanuit de keukenbranche. De opleiding is gericht op het opleiden van goede vakmensen. Bedrijven kunnen aangeven wat ze van een goede vakman verwachten. We hebben elkaar nodig en de samenwerking ontstond heel organisch. Inmiddels werken we samen met zo ongeveer 15 bedrijven die actief zijn in de keukenbranche en hebben we een Branche Advies Commissie (BAC) dat bestaat uit 7 keukenbedrijven. De bedrijven helpen ons op verschillende vlakken. Sommige bedrijven leveren mankracht, andere materiaal en weer andere zijn aangesloten bij de BAC.”

Wat is belangrijk voor toekomstige keukenmonteurs en hoe wil je dat terug zien in de opleiding?

“Een student moet allround in staat zijn om een keuken te plaatsen. Vanuit ons keukenbedrijf Dekker verwachten we dat de student een werkblad kan inmeten en monteren en dat alles daarbij aansluit zoals de kraan en de kookplaat,” zegt Stuurman-Siegenaar. “Bij het bedrijf doe je praktijkervaring op en op school leren ze meer over de maatvoering en hoe je montagevoorschriften leest. Ook is het belangrijk dat ze goed leren wat ze moeten doen als een situatie net even anders is, zoals bijvoorbeeld een scheve muur. Het is belangrijk dat je weet hoe je dit oplost en hoe je in zo’n situatie communiceert met de klant. We willen deze onderdelen terug zien in de opleiding. Als bedrijf kunnen we deze kennis weer aanvullen.”

Hoe gaat de opleiding eruit zien?

“We willen de praktijk een stap voor zijn,” vertelt Santvoort. “Wat je morgen in de beroepspraktijk doet, leer je vandaag bij het HMC. Studenten leren niet alleen de handeling, maar ook de gedachte achter de handeling. In het eerste half jaar leren ze de basismontage en daarna maken we de slag naar probleemoplossend werken en leren ze meer over complexe montage en de verschillen bij keukenbedrijven. Niemand werkt tenslotte hetzelfde.”

Welke onderdelen krijg je op het HMC en welke onderdelen bij het bedrijf?

“Bij het bedrijf krijg je alles. Je bent daar bezig met het monteren van de keuken. Bij het HMC zoomen we in op verschillende onderdelen. Deze onderdelen bespreken we met de BAC en ook beslissen we welke onderwerpen we behandelen. De opleiding bestaat al bij het Hoornbeeck college in Amersfoort en het ROC in Tilburg en met deze scholen werken we samen. We leren van ervaringen en zoeken naar een mogelijkheid om de opleiding te versnellen. We zien dat de studenten heel divers zijn. Sommige studenten hebben al praktijkervaring. Andere studenten komen vanuit het VMBO en moeten alles nog leren. We willen in de toekomst maatwerk leveren en de verschillende leerbehoeften bedienen,” zegt Santvoort.

Hoe zien jullie de werkgelegenheid in de toekomst en wat zijn de ontwikkelingen?

Stuurman-Siegenaar antwoordt “Er is een tekort aan vakmensen en dat geldt ook voor keukenmonteurs. De vraag naar luxe keukens (en luxe werkbladen) groeit, waardoor er ook meer behoefte is aan een goede dienstverlening. Bij een keuken is de dienstverlening essentieel omdat het een productkeuken is en deze wordt afgebouwd of geïnstalleerd bij de klant thuis. Op dit moment zijn er veel keukenmonteurs aan het werk met een andere technische achtergrond. Daarom is het goed dat er een extra opleiding komt waarbij we jongeren gericht opleiden. Voor personen die graag met hun handen werken, handig zijn en dienstverlenend zijn ingesteld, is dit de ideale opleiding. In deze branche is er baangarantie, verdien je een goed salaris en ga je met je eigen bus op pad.”

Op welke manier blijven de bedrijven betrokken bij de opleiding?

“Het liefst zoals ze nu ook betrokken zijn,” zegt Santvoort. “Reageren op wat we doen en aangeven wat ze wensen. In de voorbereiding kwamen we eens in de drie maanden bij elkaar. Als we in augustus starten, zal dit zo blijven en richten we ons op de lopende zaken. Ook gaan we ons verder ontwikkelen in de examinering en willen we meer input vanuit de bedrijven.”

Wat hopen jullie dat er over twee jaar is bereikt?

Stuurman-Siegenaar: “Ik hoop dat de eerste studenten succesvol de studie hebben afgerond en dat we ze een baan mogen aanbieden.”
Santvoort hoopt dat de groep studenten jaarlijks groeit. “Ook hoop ik dat de opleiding meer diversiteit biedt, zodat we gericht aansluiten op de verschillende behoefte van de studenten en de markt. Hiervoor is het van belang dat de opleiding landelijk goed op de kaart staat.”

Wil je kennismaken met de opleiding van Keukenmonteur? Meld je dan aan voor de kennismakingsmiddag op 21 mei. Meer informatie is te vinden via deze website. Wil je meer informatie over de opleiding? Klik dan hier

12 mei 2021 | Keukenmonteur