Duurzaamheid: HMC verkoopt circulair materiaal aan studenten

29 juni 2021

Sinds kort is er bij het Hout- en Meubileringscollege (HMC) een Circustek. ‘Een wat?’ Ja, een Circustek. De naam Circustek is een samenvoegsel van de woorden ‘circulair’ en ‘houtstek’. De Houtstek is de winkel binnen het HMC in Amsterdam waar studenten materialen kopen en de Circustek is de duurzame tak van de winkel. Bij het HMC is duurzaamheid een belangrijk thema en studenten worden opgeleid om steeds meer duurzaam te werken. Sjors van der Voort (docent Meubelmaken) en Immer de Vries (student Meubelmaken) vertellen hier meer over in onderstaand interview.  

 

Sjors, hoe is het idee ontstaan van de Circustek?  

“Op het HMC werken we met een Kwaliteitsplan. Vanuit dit plan stellen wij verschillende doelen, waaronder doelen gericht op het verduurzamen van de school en van de lessen. Vervolgens is er een werkgroep Duurzaamheid ontstaan. In deze werkgroep zitten zo’n 10 collega’s en hebben we al verschillende projecten gerealiseerd. Eén van deze projecten was de CircuStek. Vanuit de branche was al langer de vraag of wij op het HMC restmaterialen kunnen gebruiken als oefenmateriaal. Hier zijn we als werkgroep mee aan de slag gegaan. Het schoolplein is op de schop gegaan, we hebben opslag gerealiseerd en vervolgens zijn we de logistiek gaan regelen. Gaandeweg bleek dat er veel uniek materialen onze kant op kwamen en zo is het idee van losse verkoop ontstaan en werken onze studenten steeds meer met circulair materiaal afkomstig van bedrijven in hun projecten.”  

Dat maakt mij nieuwsgierig. Immer, wat is de reden dat je hebt gekozen voor circulaire materialen?  

“Na de kerstvakantie heeft onze docent allerlei materialen uit de Circustek in de klas te koop aan geboden. Er zaten mooie materialen tussen die ik goed kon gebruiken voor mijn project ‘kastje Wanda’. Zelf vond ik MDF met wit HPL wel erg mooi. Deze heb ik gekocht en verwerkt in het kastje waar ik aan werkte.” 

Kastje Wanda? Dat klinkt leuk! Hoe heb je dit kastje gemaakt? 

“Het meubel bestaat uit 4 rompjes, een deurtje en een laatje. Het is de bedoeling dat het meubel uiteindelijk aan een muur kan hangen, dus moesten we ook een ophangsysteem maken. 

Wat voor materialen kan de school nog meer gebruiken? 

Sjors vertelt dat we vooral veel plaatmateriaal uit de meubelbranche aanbieden. “Dan heb ik het over Solid Surface, spaanplaat, multiplex en MDF. We hopen dat we in de toekomst ook massief hout en materialen voor de andere opleidingen binnen het HMC aan kunnen bieden.  

Wat vind jij dat de voor- en nadelen zijn om te werken met circulaire materialen?  

Immer ziet helemaal geen nadelen aan het werken met circulaire materialen. “Eigenlijk zie ik alleen maar voordeel,” zegt hij. “Ik werk nu met relatief gezien erg dure materialen die ik kan kopen voor een lage prijs. Het is dus niet alleen goed voor mijn portemonnee, maar ook voor de wereld.”  

Wat moet een bedrijf doen als hij circulaire materialen heeft en met ons wilt samenwerken?  

“Op dit moment hebben we een aantal hofleveranciers die in nauw contact met docent Leo Verbree staan,” vertelt Sjors. “Bij de hofleveranciers liggen HMC-pallets. Als de pallets vol zijn, krijgt Leo een bericht. Vervolgens is er een extern bedrijf, op dit moment Level-5, die het transport voor ons doet. Op het HMC scheiden we de materialen door eerst standaard materiaal te selecteren voor standaard opdrachten. Denk hierbij aan voornamelijk spaanplaat en MDF met een dikte van rond de 18 mmDeze platen hebben een iets goedkopere afwerking, melamine of een grondeerfolie, en daardoor ideaal als oefenmateriaal. De studenten betalen voor deze materialen een minimale vergoeding die altijd lager is dan de goedkoopste materialen uit de “gewone” winkel.”  

“Wat overblijft zijn de meer unieke materialen, waarbij de diktes variëren van 9 tot 15mm en 20 tot 45mm. Ook zijn er materialen met een dikte rond 18mm, maar dan met een veel duurdere afwerking, waarvan wij het zonde vinden om als oefenmateriaal aan te bieden. Dit materiaal bieden wij aan in de Circustek en studenten kunnen via een website het materiaal bestellen.” 

   

Interesse?
Heb jij materiaal over en wil je met ons samenwerken? Neem dan contact op met Leo Verbree via l.verbree@hmcollege.nl.

29 juni 2021 | Duurzaamheid, Geen categorie