Elektrische gitaren maken? Drie oud HMC-studenten doen het!

15 april 2021

Drie oud HMC-studenten werken bij Aristides Guitars. Een bedrijf dat vooruitstrevend is in het maken van elektrische gitaren. Deze zijn niet gemaakt van hout, maar van een speciaal soort polyester composiet (ontwikkeld in samenwerking met de TU-Delft). Dit zorgt voor een hoog kwalitatief eindproduct met als focus toon, speelbaarheid, afbouwkwaliteit en stabiliteit. Ze maken gitaren voor bekende artiesten zoals Ihsahn (Ihsahn, Emperor), Zach Householder (Whitechapel), Timo Somers (Delain) en Mark Vollelunga (Nothing More). Tim (Ondernemend meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer), Terence (Allround Meubelmaker meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer) en Perry (Allround Meubelmaker meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer) werken hier vol trots aan mee. In dit interview vertellen ze hoe ze bij Aristides terecht zijn gekomen, wat ze leren en wat er zo leuk is aan het werk. Ook hebben ze nuttige tips voor jullie!

Hoe zijn jullie bij Aristides terecht gekomen?

Terence beantwoordt deze vraag als eerst en vertelt: “Ik liep stage bij een gitaarwinkel in Haarlem. Na mijn stage huurden ze me in als ZZP’er. Op een gegeven moment wilde ik iets anders. Ik zag een vacature voorbij komen bij Aristides en heb daar gelijk op gereageerd. Vrij snel kon ik beginnen en ik werk er nu 4 jaar.”

“Samen met Terence liep ik stage bij dezelfde gitaarwinkel in Haarlem”, vertelt Perry. “Een half jaar nadat Terence in dienst ging bij Aristides kwam er een vacature vrij. Terence heeft mij bemiddeld. Vervolgens werd ik benaderd en kon vrij snel aan de slag.” “We kunnen ook niet zonder elkaar”, grappen de jongens tegelijkertijd.
Tim, die het langst van de drie bij Aristides werkt, heeft een ander verhaal. “Na het HMC ben ik gaan werken bij een standbouwbedrijf en heb ik meegeholpen aan een boot. Na deze klus kwam ik bij een muziekwinkel terecht. Muziek is mijn passie en ik mocht onder andere gitaren repareren. Supertof! Via een vertegenwoordiger werd ik getipt over een vacature bij Aristides. Ik ging erheen voor een sollicitatie, kreeg twee gitaren mee en nu zijn we 10 jaar verder.”

Wat voor werkzaamheden doen jullie?

Omdat er veel met de hand gaat, is een Aristides gitaar niet zomaar gemaakt. Het productieproces bestaat wel uit zeven hoofd-handelingen met elk tientallen sub-handelingen en ieder persoon heeft zijn eigen werkzaamheden.

“Ik ben bezig met het fret-board”, vertelt Terence. “Dit is de bovenkant van de hals van de gitaar, die ik level met een schuurbalk. Het moet perfect vlak zijn, zodat we de frets (de roestvaststalen balkjes) er recht in kunnen persen. Dit is heel nauwkeurig en precies werk, want daarna komen de snaren erin en hier mag geen spanning op komen.”

Perry werkt aan de body van de gitaar. “De body lamineren we met polyester, glasvezel en carbon in combinatie met een eigen ontwikkeld kernmateriaal. Samen met Tim maken we er 4 op een dag. Vervolgens schuur ik de gitaren. Dit doe ik om imperfecties uit de body te krijgen. Ook zorg ik dat er een goede kras inzit, zodat in het vervolgproces de lak hecht.”

Tim heeft er al een aardige carrière opzitten. “In het verleden heb ik veel geschuurd en fret werk gedaan (wat Terence doet). Op dit moment ben ik hoofd lamineer. Dit doe ik een/twee dagen in de week en de andere dagen werk ik aan de afbouw. Ik soldeer onderdelen, monteer de elektronica en maak de gitaar netjes, zodat deze perfect bij de klant komt. Binnenkort groei ik door en mag ik bij de afbouw het team aansturen. Supertof en weer een nieuwe uitdaging!”

Tijdens de opleiding hebben jullie veel met hout gewerkt en nu werken jullie met polyester. Welke technieken heb je meegenomen die je bij Aristides toepast? En wat voor nieuwe technieken leer je?

“De machinale en de technieken met de beitel en het schuren, daar hebben we veel aan gehad”, vertelt Terence. “Bij Aristides leren we veel bij, zodat we de gitaar echt mooi vlak krijgen.” “Vergeleken met de meeste houten gitaren heeft onze gitaar meer glooiende vormen en die lopen in elkaar over”, vult Terence aan. “Hiervoor maken we onze eigen tools om het op een makkelijke manier zo strak mogelijk te krijgen. Het is belangrijk dat je heel precies werkt en dit met de juiste mindset doet. Alles wat je doet is zichtbaar en daar hebben we veel focus voor nodig. Bij het HMC hebben we meegekregen om met aandacht te werken.”

Wat vinden jullie het leukst aan het werk?

“We spelen allemaal gitaar en dat is onze passie”, vertelt Perry. “Ik sta 300% achter het product”, vult Tim aan. “Ook vind ik het tof om de groei van het bedrijf mee te maken. Toen ik hier 10 jaar geleden begon, maakten we 4 gitaren in de maand. Nu zijn dit er 50.” En al deze gitaren zijn dezelfde kwalitatieve strakke gitaren, dat is tof”, zegt Terence. “Ook is de groep mensen waarmee we werken fantastisch”, zegt Tim. “Het voelt helemaal niet als werk. Je gaat erheen en hebt een leuke dag met collega’s en ondertussen maak je een tof product.”

Wat voor tips hebben jullie voor onze HMC-studenten die een keuze willen maken na de opleiding?

Dat was een makkelijke vraag en in een korte tijd werd er veel geroepen. Zo zei Perry: “doe wat je leuk lijkt!” Waarop Tim aanvulde “Je moet iets zoeken wat je gelukkig maakt.” En als je creatief bent, moet je daar vol gebruik van maken.” Tim sluit het interview af met de wijze woorden: “Laat je niet tegenhouden met het gebruik van andere materialen. Als ik nu terug kijk, had ik dat eerder moeten doen. Het is tof om iets met hout en metaal te doen of met epoxy. Je kan bij het HMC alles gebruiken en maken wat mogelijk is. Daag jezelf uit.”

Ben jij benieuwd wat Aristides Guitars voor een bedrijf is? Ga dan naar de website of volg ze via Instagram of YouTube.

15 april 2021 | Geen categorie