Beauty & Techniek: HMC’ er Eline Wirken strijdt voor gendergelijkheid in de techniek
Eline Wirken, student ondernemend meubelmaker aan HMC, bewijst dat techniek en meedoen met de verkiezing Miss World prima samengaan. Ze zet zich in voor gendergelijkheid in de technische sector en gebruikt haar deelname aan Miss World Nederland als platform om hier aandacht voor te vragen.
Eline heeft altijd al een interesse voor techniek gehad. Haar vader is blind en ze vond het leuk om hem te helpen met het in elkaar zetten van dingen. Op de middelbare school bouwde ze een kast voor haar profielwerkstuk: “Het was behoorlijk scheef hoor,” lacht ze. Toch groeide hier haar liefde voor het vak. Na verschillende opleidingen gevolgd te hebben, vond ze haar plek op het HMC, waar ze zich verder ontwikkelt als meubelmaker. Binnenkort start ze met een stage bij Houtmerk in Breda, iets waar ze enorm naar uitkijkt.
Strijden voor gendergelijkheid in de techniek
Tijdens een eerdere stage merkte Eline hoe lastig het kan zijn als vrouw in een technische omgeving. “Ik kreeg opmerkingen over mijn gender, identiteit en werd seksueel geïntimideerd.’’ Dit motiveerde haar om zich via Miss World Nederland in te zetten voor gendergelijkheid in de techniek. Binnen de Miss World-verkiezing werken de kandidaten aan een zelfgekozen Sustainable Development Goal (SDG), en voor Eline was de keuze door de ervaringen op haar stage duidelijk: SDG 5 – Gendergelijkheid.
Naast bewustwording creëren wil ze ook echte verandering zien, zoals betere werkkleding voor vrouwen. Vaak is werkkleding alleen unisex verkrijgbaar en mocht er dan wél specifieke vrouwenwerkkleding te vinden zijn, dan is deze vaak duurder dan de variant voor mannen. Maar het probleem zit dieper dan alleen kleding. “De manier waarop je bekeken wordt tijdens je werk, of gewoon normaal over straat kunnen lopen in je werkbroek zonder opmerkingen van oude mannen – ‘Laat de sterke mannen maar in de techniek, kleine jonge meiden horen daar niet’ – dat moet veranderen.”
Stap voor stap de wereld veranderen
Als Eline de Miss World verkiezing wint, wil ze zich nog meer gaan inzetten voor gendergelijkheid in de techniek. Ze hoopt door haar inzet en door haar ervaringen te delen de wereld stapje bij stapje te veranderen. ‘’Jonge meiden motiveren om de techniek in te gaan en nog veel meer staan op mijn planning.’’ Eline wil laten zien dat techniek en beauty prima samengaan en dat vrouwen net zoveel kansen moeten krijgen als mannen binnen deze sector: ‘’Gelijke kansen, gelijke behandeling, gelijke loon.’’
Wil jij, net als Eline, de techniek in? Kom dan naar de open dag op 22 maart. Meld je hier aan voor de open dag.