Terugblik EXPO 2024: Een kleurrijk feest!

11 juli 2024

Afgelopen dagen was het feest bij het HMC; de EXPO was er weer. Hét jaarlijks terugkerend evenement waarbij examenstudenten hun eindwerkstukken vol trots presenteren aan de buitenwereld. Drie dagen lang genieten van enthousiaste bezoekers, afgestudeerde studenten en natuurlijk trotse familie en vrienden. Dit jaar was het thema ‘’Kleurrijke makers’’. En dat heeft iedereen geweten! Wat een kleurrijk feest was het deze editie. Er is veel gebeurd deze dagen. Naast de expositie waren er prijsuitreikingen, bedrijvenavonden én de diploma-uitreikingen. Wij zetten het voor je op een rijtje en laten je meegenieten van al dit moois!

Na jarenlang hard werken aan hun studie, opdrachten, bij stages en met als laatste hun grote eindproject, was het voor de studenten eindelijk zo ver: ze konden vol trots hun eindwerkstuk presenteren. Deze examenstukken verdienen het om gezien te worden. Pas dan zie je de details, al het harde werk, de vele uren die er in zijn gaan zitten en met hoeveel passie er aan gewerkt is. Bij de fysieke EXPO zie, voel en ruik je het vakmanschap. Dat doet de eindwerkstukken eer aan. Dan komen ze tot leven!

Prijzenregen
Zoveel talent blijft natuurlijk niet onopgemerkt. Er zijn dan ook verschillende prijzen uitgereikt en de jury had het vaak niet makkelijk een keuze te maken. Dit jaar waren er weer in verschillende categorieën prijzen te winnen. De prijswinnaars op een rij:

HMC-Vakprijs
Hierbij ontvangen de studenten een geldprijs per winnend werkstuk.
Meubel niveau 2
Chi Nguyen (HMC Rotterdam)
– Yasmin van Laere (HMC Amsterdam)
Meubel niveau 3
– Jason Murre (HMC Rotterdam)
– Deianera Audriffred (HMC Amsterdam)
Meubel niveau 4
– Sid Geerstsma (HMC Rotterdam)
– Jorika van Leeuwen (HMC Rotterdam)
– Pim van Alphen & Kim Laukens (HMC Rotterdam)
– Floris de Hingh (HMC Amsterdam)
Houttechniek
– Daan Vroegop, Bart de Veld, Damon Kip, Esper Vogt, Ivar Dekker, Jona Sandkuijl, Luc Haddeman, Steef Mosch (HMC Rotterdam)
Creatief Vakmanschap
– Owen van den Bergh (HMC Amsterdam)
Interieuradviseur
– Xenia Moccero (HMC Amsterdam)
– Fleur v.d Willik (HMC Rotterdam)
– Peta v.d Bos (HMC Rotterdam)
– Alyssa v.h. Wout (HMC Rotterdam)
Retailmedewerker
– Nica Hulscher (HMC Rotterdam)

Duurzaamheidsprijs
Hierbij winnen de studenten een 5-daagse interrailpas om op avontuur te gaan en hun grenzen te verleggen.
– Saskia de Bruyn en Rina de Visser (HMC Rotterdam)
– Jonathan Mnassine, Tessa Beets, Roy Hogevorst, Wies Nouwen en Gillian Brager (HMC Amsterdam)

Baars & Bloemhoff Talent Award
Hierbij mogen de genomineerden hun werk exposeren in diverse locaties van de organisatie en kan er op de genomineerden gestemd worden. Daarbij maken ze kans op de hoofdprijs. Alle genomineerden hebben ook een workshop meubelverlichting gewonnen.
– Meubelmakers en Creatief Vakman: Manuel Roubos, Jonathan Lengkeek, Milan Poot, Jitka Oudshoorn, Carlijn Boot en Famke van Beek.
– Interieurontwerpers: Amy Groen, Eline van Duijn, Xenia Moccero, Lisa van Marion, Alyssa van ’t Wout en Viktorija Stramkale.

Vormgeven in Hout (Amsterdam)
– Jitka Oudshoorn

Vectorworksprijs (Amsterdam)
Hierbij mag de winnaar zijn/haar portfolio opsturen voor een presentatie op de website van Design Express en wordt hij/zij in contact gebracht voor een opdracht.
– Levi Halberstadt

Flexa (Amsterdam)
Hierbij wint de student een compleet pakket voor een volwaardig kleuradviseur zoals kleurenwaaiers, een verfpakket van 200 euro, samples, kleurtesters en levenslang het Flexa ColourFuture boek.
– Eline van Duijn

Woonmall Alexandrium Awards (Rotterdam)
Hierbij mogen de genomineerde studenten hun werk presenteren in Woonmall Alexandrium. Er kan als publiek gestemd worden.
– Interieur: Peta van den Bos, Charlotte Wagnet, Liselotte van Ierssel, Alyssa van ’t Wout, Rubie van Rossenberg, Roxana Irjapour, Rina Visser en Jack Mol
– Meubel: Rody Kooij, Maud Hollemans Yannick Gregor, Kees Vuik, Jasper van Oort, Tom de Groot & Edward van Amelrooij, Pam Klerx en Jan Timmer.

Publieksprijs
Hierbij winnen de twee studenten met de meeste stemmen van iedere HMC-locaties een geldprijs.
– Julius Kazazian en Yvette Bommerson (Amsterdam)
– Jorika van Leeuwen en Rody Kooij (Rotterdam)

Online nagenieten
Niet iedereen kon een bezoek brengen aan de fysieke EXPO, of misschien wil je nog wel even nagenieten. Dan kun je de eindwerkstukken ook digitaal bewonderen via de online EXPO. Je vindt er ook andere eindwerkstukken dan die op de fysieke EXPO te zien waren, je leest het verhaal áchter de eindwerkstukken en kan in contact komen met de studenten via hun socials of mail.

Bedrijvenavond
Bij zowel HMC Amsterdam als Rotterdam werd er traditiegetrouw weer een speciale bedrijvenavond georganiseerd tijdens de EXPO. Dit moment geeft zakenrelaties de gelegenheid om met elkaar én de studenten in contact te komen. De avond werd afgetrapt met een presentatie van de locatiedirecteuren, gevolgd door een diner waarna de gasten vervolgens de EXPO konden bezoeken.

Nóg meer feest
Het feest was niet te stoppen. Ook de diploma’s werden deze week uitgereikt. Vandaag, 11 juli, is de laatste dag. Alle examenstudenten hebben dan hun diploma op zak en kunnen gaan genieten van hun welverdiende vakantie. En zo begint ook het avontuur. Gaan ze doorstuderen, gaan ze werken, gaan ze op reis? We hopen ze te blijven volgen en nog veel van ze te zien!

Foto’s gemaakt door Willy Lamers, Marjon Hoogervorst en Eva de Jongste.