Het eerste jaar van de opleiding Keukenmonteur, hoe gaat dat?
De opleiding Keukenmonteur is in september dit schooljaar van start gegaan met 14 studenten uit regio Rotterdam. Volgend schooljaar starten we ook met een opleiding in Amsterdam. Hoe verloopt het eerste jaar? En hoe ervaren leerbedrijven de samenwerking met het Hout- en Meubileringscollege (HMC)? Om deze vragen te beantwoorden, ging ik in gesprek met Aarnoud Nelemans, monteur en leermeester bij Unikeukens en Gianni Tahamata, docent Keukenmonteur bij het HMC.
De opleiding keukenmonteur is in september van start gegaan, hoe is het eerste jaar tot nu toe verlopen?
“Vaker heb ik jongens begeleid die geen opleiding hebben gedaan”, vertelt Nelemans. “Het HMC biedt een opbouw en een structuur en dit werkt heel prettig. De opleiding duurt twee jaar. Dit zorgt ervoor dat je goed in de studenten kunt investeren en we hierdoor een goede begeleiding bieden. Dit maakt ze uiteindelijk alleen maar sterker en kundiger binnen het vakgebied.”
Dit is het eerste jaar dat het HMC de opleiding is gestart, Hoornbeeck college en ROC Tilburg zijn ons al voor gegaan. Het is een theoretische opleiding die we bij het HMC praktischer willen maken. Ik merk dat de ene student al meer weet en kan dan de andere student, daarbij pikt de ene student het makkelijker op dan de andere studenten. Hier speel ik op in. Zo werken studenten in groepjes aan verschillende opdrachten op hun eigen niveau. Op deze manier sluit het aan bij het kunnen en de behoefte van de student.”
Wat leren de studenten in hun eerste jaar?
“De afgelopen periode zijn we bezig geweest met het lezen van werktekeningen, werkvolgorde bepalen van het plaatsen van een keuken vertelt Tahamata. “We werken volgens een lesprogramma waarbij de specifieke onderdelen uit het vakgebied aan bod komen. We merken dat de studenten ook veel van elkaar leren. Niet alles gaat in de praktijk zoals ze het tijdens de opleiding leren en dit bespreken we tijdens de lessen. Vervolgens kunnen ze bij het leerbedrijf toepassen wat ze tijdens de opleiding dag hebben geleerd”.
“Niet alles wat ze leren, kunnen ze direct toepassen”, vertelt Nelemans. “Dit is wel ons streven, maar dan moeten de werkzaamheden er wel zijn. Soms hebben we net een andere klus en moet het even wachten.”
Hoe ervaren jullie de samenwerking onderling?
Nelemans ervaart de samenwerking heel positief. “De mogelijkheid is er om alles met elkaar te bespreken. De communicatie verloopt heel goed en dit zorgt voor een prettige samenwerking. Als er iets is, kan ik het direct met het HMC bespreken.” Ook Tahamata ervaart het als positief. “Per bedrijf is het verschillend hoe het contact verloopt. Soms gaat het via de leermeester en soms via het hoofdkantoor. De goede samenwerking en communicatie met onze leerbedrijven zorgt er ook voor dat echt alle werkzaamheden op de juiste manier aan bod komen tijdens de opleiding”.
Ben jij benieuwd of de opleiding van Keukenmonteur is voor jou is? Meld je dan aan voor onze meeloopmiddag in Rotterdam of kom naar onze voorlichtingsmiddag in Amsterdam op donderdag 10 maart. Meer informatie hierover en over de opleiding kun je vinden via deze link.