Zelf hout zagen en drogen om er vervolgens een meubelstuk van te maken
Hout is heel waardevol. Voordat het daadwerkelijk op de werkbank ligt, gaan er veel stappen aan vooraf. Eerstejaars studenten van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Rotterdam namen op 24 januari deel aan een zaagdag. Tijdens deze dag werd nat/vers stamhout, geleverd door Staatsbosbeheer, gezaagd op het HMC door LokaalHout uit Leersum. Vervolgens werd dit getransporteerd naar de droogplek.
Het zaag- en droogproces
Het zagen werd gedaan met een mobiele bomenzaag. Dit is een horizontale lintzaag die naar de locaties wordt gereden. Zo kan deze, bijv. in een bos, een stam aan planken zagen. De boomstammen werden op ongeveer 36 mm dikte gezaagd, zodat de plank na het drogen op ongeveer 32 mm uitkomt. Dit is een natuurlijk proces wat kan afwijken en afhankelijk is van de relatieve luchtvochtigheid buiten. Hout droogt ongeveer 1 cm per kant per jaar. Deze planken hebben zeker 1,5 jaar nodig om natuurlijk droog te worden.
Natuurlijk gedroogd hout leent zich goed voor stoombuigen en minder goed om meubels te maken. Er kunnen wel meubels van worden gemaakt. Als je dat doet, houd dan rekening dat je een krimpvrije constructie gebruikt. Ook moet je je afvragen waar je het meubel gaat plaatsen. Staat het buiten, is dit geen probleem. Is het een meubel voor binnen, zorg dan dat het kunstmatig wordt gedroogd. Kunstmatig gedroogd hout wordt na het droogproces naar een houtdrogerij gebracht om na te drogen.
Meubelstuk van gedroogd hout
Het gedroogde hout gaan studenten vervolgens verwerken in een project. Op deze manier leren ze de processen en stappen die er allemaal bij komen kijken om het hout te drogen. Ook maken ze kennis met de verschillende uiterlijkheden die het hout kan hebben, ondanks dat het van dezelfde boom komt. Deze verschillen ontstaan door het zagen, en dan door de plek in de stam waar de plank uit gezaagd wordt. Ieder stuk hout heeft zijn eigen kenmerkende uiterlijkheden en je ziet goed het verschil tussen dosse (evenwijdig gezaagd aan de jaarringen) en kwartiers (verzaagd naar het hart van de stam toe) gezaagd hout.